Scenery: Huisjes restaureren (deel 1)

Een belangrijk onderdeel van een modelbaan is de aankleding. Alleen rond rijdende treinen zal de aandacht snel verflauwen en dat wil je niet als je baan vol trots wilt tonen. Daarom is de aankleding van de baan eigenlijk net zo belangrijk als het laten rijden van de treinen.

In deze serie wil ik laten zien hoe je oude, reeds gebouwde gebouwen zodanig kunt herstellen dat ze een aanwinst op de baan zijn.
Voor dit project heb ik het stadhuis van Leer aangekocht op de beurs in Veendam. Het model was reeds gebouwd al was het niet echt netjes gedaan en dat was voor mij de reden te kijken in hoeverre ik alles uit elkaar kon halen. Dat ging vrij makkelijk en na wat uren werk was het zodanig in onderdelen dat de schoonmaak kon beginnen.
Omdat vaak oudere modellen behoorlijk vies kunnen zijn, stof en neerslag van sigaretten kan een smerige vette laag opleveren en ik gebruik nagellakremover van de Action en wattenstaafjes om de eerste deel van de schoonmaak te doen.

Daarna zijn alle onderdelen schoongemaakt met een water en wat afwasmiddel om de laatste viezigheid weg te halen.

De volgende stap is het bouwen. Wat al bij dit model zichtbaar was dat de pasvorm is optimaal is en zo blijkt ook dat bepaalde hoeken niet prettig aansluiten. Met wat tap en lijmklemmen lukt het aardig. Wel is te zien dat bij sommige hoeken extra vulmateriaal nodig is. Daarnaast moeten alle regenpijpen opnieuw gemaakt worden.
Het model is deels in elkaar gezet, niet alles wordt direct geplaatst omdat het verfproces lastig maakt.

In de volgende update zal het gebouw geverfd worden.