Brandweerauto: Ladder 915
Ik ben al meer dan een jaar bezig met het bouwen van een Daf Tank autospuit (Tas ).
Voor een eerste project natuurlijk weer veel te moeilijk begonnen door alles zelf te willen doen.
Een Faller vrachtauto ombouwen door het chassis op te delen en te voorzien van een nieuwe voorkant.
Dan een nieuwe Daf cabine plaatsen en een nieuwe materiaalopbouw maken.
Dit omdat het bestaande model van Luthart een verkorte Haagse uitvoering is.
De Haagse uitvoering heeft maar 2 materieelluiken terwijl ze bij ons in de buurt met 3 luiken rijden.
Tevens geeft dit meer ruimte om alles aan elektronica kwijt te raken.
Al met al een langdurig project waar géén einde aan leek te komen.
Tijdens de bouw van de Daf Tas werd ik door mijn zwager er op geattendeerd dat de Märklinstore in Groningen een opheffingsverkoop hield met 40% korting op alles. En direct daaraan toevoegend dat ze ook nog een Faller carsystem ladderwagen hebben liggen. Ik had al eens een hoogwerker gekocht die ik later zou willen gaan ombouwen. Eigenlijk dus net zo’n langdurig project als de Tas.
Ja, en dan loop je wat te denken want het blijft natuurlijk een hoop geld. Uiteindelijk toch maar gekocht want zo’n kans krijg je niet snel weer.
Ik kon ook haast niet anders want de wens is een brandweer kazerne te bouwen waar een echte uitruk plaats vind. En daar horen natuurlijk een Tas en een hoogwerker of ladder bij.
Het model gekocht en de volgende avond direct gestript.
Je moet natuurlijk wel weten hoe hij in elkaar zit. Ik heb nog een bouwbeschrijving gevonden op internet over de tegenhanger van MCC, het DC-carsystem via infrarood besturing.
Alle interne bedrading gestript en opnieuw opgebouwd volgens het schema van de MCC-dec02.
Dan begint het zoeken naar een geschikte plek voor de decoder. Ik zat eerst te denken aan de materiaalkast achter de cabine. Maar bij nader inzien was deze te klein. De verschillende aansluitingen en weerstanden moesten ook ergens komen.
Hij paste echter perfect op de bodem van de cabine waarna de weerstanden t.b.v. de led’s in de materiaalkast achter de cabine zouden kunnen. Hiervoor was wel een kleine aanpassing nodig in de achterwand van de cabine.
De zwaailichten, gloeilampjes met knipper printje, heb ik eerst bij Faller weggehaald. Ik heb ze even laten knipperen maar dat was te zielig voor woorden. Ik moest er met mijn neus boven op staan om te kunnen zien of ze branden.
Op internet ben ik op zoek gegaan naar foto’s en beeldmateriaal van een Mercedes ladderwagen van dit type.
Even goed kijken hoe alles zit en bekijken of dit op het model haalbaar was. Op één van mijn gevonden foto’s zaten de achterlichten boven elkaar. Dit ging mij niet lukken en ik heb besloten om ze naast elkaar te zetten.
Ik heb wel gekozen voor een apart rem- en achterlicht naast het knipperlicht. Dus 6 leds 0603 op de achterzijde van de wagen.
Op de ladder zitten bij sommige uitvoeringen ook blauwe lampen. Dit vond ik wel heel mooi maar dit was ook een uitdaging. Toch is het me gelukt om 2 blauwe 0603 leds op de ladder te monteren.
Op de voorzijde kon alles worden overgenomen zoals het voorbeeld. Op de plaats van de blauwe verf op de gril echte leds 0603 geplaatst.
De uitstulpingen op het dak van de cabine heb ik verwijderd zodat daar leds 0603 geplaatst konden worden.
En na heel wat uurtjes solderen aan deze minuscule led’s was de auto dan bijna klaar.
Ik heb vervolgens een oude bekende gemaild die ook veel voorkomt op dit forum, Fokko van Calker, met de vraag of hij ook weet of er Nederlandse decals zijn voor de Mercedes ladder van Faller.
Antwoordt : Is dat de Mercedes? Daar heb ik wel een decalset voor (de brandweer in IJsselstein rijdt met dit voertuig (eveneens witte bumpers))
Snel even op internet gekeken en jawel hoor, dat is hem. Ik heb snel bij Fokko de decals besteld.
En het eindresultaat, bekijk dat zelf maar eens.
Ladder 915 lijkt dan gereed maar dat was hij natuurlijk nog niet. Door het inbouwen van een decoder en de vele led’s was dit een behoorlijke aanslag op de accu van 1,2 volt.
De digitale decoder maakt van deze 1,2 volt 4 volt maar ten koste van een hoog stroomverbruik. Ook was er nog de wens om te proberen een sirene in te bouwen. Deze heeft echter een voedingsspanning nodig van 3,5-5 volt maar het stroomverbruik is hoger dan een uitgang van de decoder kan leveren. Hoe gaan we dit nu doen?
Op de site http://www.spoorh0.nl/ van Gerard van Rekum had ik al vaker iets gezien over lipo accu’s.
Deze zijn zeer klein met een hogere spanning en kunnen kortstondig veel stroom leveren. Deze worden ook gebruikt in mobiele telefoons etc.
Ik heb zo’n Lipo accu besteld en ben vervolgens gaan puzzelen hoe deze geplaatst kan worden.
Na het wegsnijden van de oude NimH accucel en iets van de behuizing van ladder 915 paste hij perfect.
Na het wegsnijden van de oude accu.
Hierdoor ontstond ook voldoende ruimte om het printje van de sirene en de accu te kunnen plaatsen. De luidspreker is geplaatst in de cabine.
Met geplaatste Lipo accu.
Op de foto is ook een opmerking te zien over een piccofuse (dit type 500mA).
Dit is een zeer kleine zekering om het model enigszins te beschermen bij kortsluiting.
De Lippo accu (deze uitvoering) kan tot 12 x zijn nominale stroom leveren. Dus 12x 150mAh= 1,8A piek stroom. Genoeg om een brandweerauto in echte rook op te laten gaan!
Na enige instellingen in de decoder te hebben geprogrammeerd is dit het resultaat. Het geluid van de sirene komt niet hard over op de video helaas. Maar hij doet het wel, en voor op mijn eigen baan denk ik hard genoeg om niet gek te worden.
Er komen tenslotte nog meer voertuigen.
Filmpje:
met dank aan:
Leon van Perlo : http://dinamo.vanperlo.net/elektronica
Gerard van Rekum : http://www.spoorh0.nl/voorbeelden
Fokko van Calker : http://www.vancalker.tk/decals
John koeroo : testbaan van mijn zwager