DE BOUW VAN EEN MAN TANKAUTOSPUIT (TAS)
http://i302.photobucket.com/albums/nn92/hendrija/MAN%20Tas%20747/7471.jpg
Na de geslaagde bouw van Ladder 915 viel er een leegte. De bouw van de Daf Tas (tankautospuit) waar ik nu mee bezig ben verloopt traag. Dit komt voornamelijk door het harde materiaal waar de cabine van gemaakt is en de beperkte ruimte in het model. Het model van Rietze van een Nederlandse brandweerauto sprak mij wel aan. Hij klopt dan wel niet helemaal maar komt wel aardig in de buurt van zijn voorbeeld.
http://i302.photobucket.com/albums/nn92/hendrija/MAN%20Tas%20747/IMGP5099.jpg
Het model van Rietze bleek echter niet zo gemakkelijk te verkrijgen. Dit was destijds een kleine oplage die in zijn geheel was uitverkocht. Ook op beurzen was hij niet te vinden evenals op Marktplaats of E-bay. Bij het zoeken naar een foto van het model kwam ik op een Italiaanse site van een modelbouwwinkeltje. Hij stond hier op met een foto met een prijs erbij. Je zou zeggen dat hij dus ook te koop zou zijn. Ik heb in mijn beste Engels een e-mail gestuurd naar Italië.
Al gauw kreeg ik het antwoord dat hij inderdaad te koop was en ook nog voor een redelijk prijs incl. verzendkosten. Ik heb even via Google Earth gekeken naar het adres en ja wat moet je dan. Het zag er niet echt modelbouw-achtig uit maar ik heb toch maar het geld over gemaakt. Na 14 dagen en 3 mails later kwam het model eindelijk aan. Het pakketje had 10 dagen op een postkantoor in Rome gelegen en niemand wist waarom. Een zending van mij uit de USA met € 3.- verzendkosten non priority mail was er al binnen 4 dagen?!?
Het is een perfect model en ik was zo gelukkig om er nog een te weten te bemachtigen.
Op de open dag van de brandweer heb ik toen diverse foto’s gemaakt van de Tas en andere auto’s om als voorbeeld te kunnen dienen voor mijn MCC projecten.
http://i302.photobucket.com/albums/nn92/hendrija/MAN%20Tas%20747/mon_image_022.jpg
De dingen die opvielen waren:
Model Voorbeeld
Flitsers op bumper Flitsers op gril
Flitsers op zijkant Geen flitsers maar witte lampen
Trap op achterzijde Geen trap
Blauw zwaailicht midden achter Niet aanwezig , wel flitsers achterzijde
Dubb.knip.lichten achter alleen onder
Trap met kist op dak Arbo rek met diverse zaken.
Achterzijde schuin Laatste materieelkast is recht
Deze lijst moest worden afgewerkt om te kijken welke zaken wel/niet overgenomen zouden worden. Voor het rijdende model moesten een aantal concessies worden gedaan aan het werkelijke voorbeeld.
Eerst maar eens het model demonteren om te kijken hoe alles in elkaar zit en welke ruimte er is. Vervolgens puzzelen hoe alle onderdelen moesten worden geplaatst.
http://i302.photobucket.com/albums/nn92/hendrija/MAN%20Tas%20747/IMGP5102.jpg
Na het demonteren van de voorwielen heb ik ruimte gemaakt voor de stuuras zodat de wielen voldoende kunnen draaien in de bochten. Natuurlijk heb ik eerst alle losse onderdelen verzameld en in een zakje apart bewaard, anders raken ze alleen maar weg.
Na het plaatsen van de stuuras heb ik de originele wielen van Rietze terug geplaatst. De wielen van de originele stuuras waren te groot in diameter en pasten niet binnen de wielkasten.
Vervolgens heb ik de achteras verwijderd en ruimte gemaakt tussen de chassisbalken. De motor van Micro Modellbau was net iets te klein waardoor de wielen niet op de juiste hoogte kwamen. Met een klein stukje styreen als vulmiddel was dit snel verholpen.
http://i302.photobucket.com/albums/nn92/hendrija/MAN%20Tas%20747/IMGP5127.jpg
Vooruitlopend op de verdere bouw had ik alvast een paar openingen gemaakt waar later alle bedrading langs moet van de led’s , motor en accu. Ook de schakelaar voor het laden/rijden moest worden geplaatst. Hiervoor is een stuk uit de bodem gehaald. Een deel van een treeplank moest hiervoor ook wijken.
Hierna kon het samenbouwen van het model weer beginnen om het aanzicht te controleren. De extra lampen op de achterzijde en de flitsers op de bumper heb ik voorzichtig weg gesneden. Gelukkig heeft het basis materiaal dezelfde kleur en valt het dus haast niet op.
Met een klein boortje de gaatjes geboord op plaatsen waar led’s aan de auto moeten komen.
Behalve bij de bumper daar zijn ze van de achterzijde geplaatst en gefixeerd met Revell plamuur.
Alle led’s heb ik voorzien van draadjes en goed weer opgeborgen op kleur volgorde.
Aan de buitenzijde is de kleur van de led’s niet te herkennen.
http://i302.photobucket.com/albums/nn92/hendrija/MAN%20Tas%20747/IMGP5144.jpg
6x blauw smd 0603 6x geel smd 0603
2x rood smd 0603 2x wit smd 0603 (breedstralers)
2x wit smd 1206 (koplampen) 4x wit smd 0603 (werkverlichting zijkanten)
Totaal dus 22 leds.
De led’s heb ik geplaatst en gefixeerd met secondenlijm zodat ze niet meer kunnen verschuiven.
De bumper is een puzzel op zich, hierin moest ik 6 led’s zien onder te brengen.
In het bovenste deel van de bumper 2×1206 (koplamp). Daaronder komen de breedstralers 2x 0603 en de knipperlichten, ook 0603. Hier was geen opening voor dus die moest worden vrijgemaakt. Daarna de led’s weer vastgezet en afgesmeerd met Revell plamuur.
Voor de kabelboom moest ruimte worden gemaakt in de cabine. Anders paste de cabine niet meer op het chassis.
Om het puzzelen bij het inbouwen eenvoudiger te maken heb ik van te voren alle draden van led’s die samen moeten al bij elkaar gezocht. Tevens had ik alvast de bedrading ingekort en samen gesoldeerd. Nadat alle draden aan de decoder waren gesoldeerd moesten de weerstanden en lakdraden worden aangesloten.
Toen alle draden waren verbonden heb ik eerst een test uitgevoerd met de decoder om te zien of alles werkt. Als de test goed is verlopen worden de decoder en de Lipo accu voorzien van isolatie omdat de accu boven op de decoder komt te liggen.
Het printje van de sirene heb ik voorbewerkt en voorzien van een transistor zodat de decoder de sirene kan schakelen. Het geheel wordt voorzien van een piezo zoemer en ingebouwd in de cabine.
Nu komt het aan op het voorzichtig samenbouwen van alle delen zodat ook alles netjes weer sluit. Het model moet er tenslotte weer ongeveer zo uit zien zoals we het hebben gekregen.
En het is wederom gelukt om alle onderdelen erin te krijgen. De definitieve test moet dan natuurlijk nog worden gedaan.
Daarom de soldeerbout aan de kant gezet en snel de laptop en de UCCI met testlus gehaald.
Na 30 minuten programmeren en testen lijkt het eindelijk op hetgeen we willen hebben. Zie voor het eindresultaat de link naar het filmpje.
En weer is er een Dinamo MCC model geboren. Natuurlijk zullen een aantal modelbouwers zeggen dat ik een aantal concessies heb gedaan die volgens hen niet kunnen. Bij een statisch model zouden deze concessies niet nodig geweest zijn. Ik ben echter zeer tevreden over het resultaat. Een paar kleine details zullen in de loop van de tijd worden toegevoegd zoals o.a. decal nummers , nummerbord , trappen , verloop voor ondergrondse hydrant, etc.
Nu eerst een module maken met daarop een brandweerkazerne.
http://i302.photobucket.com/albums/nn92/hendrija/MAN%20Tas%20747/IMGP5155.jpg