Hoe maak je een wielpers?

Van een platte strip ijzer 20mm x 4mm maakt men twee strippen volgens tekening. Als de strippen klaar zijn zonder gaten geboord te hebben doe je het volgende. Op één strip tekenen we de te boren gaten af te weten de gaten van 4-3-2-4-4 mm. Doe dit heel zuiver en center de te boren gaten met een centerpunt.

Leg de twee strippen zuiver op elkaar en klem ze vast in een boorklem. Boor dan een eerste gat van 4mm aan één van de buitenste zijde door de twee strippen. Houd de strippen op elkaar en schroef ze aan elkaar met een boutje van 4mm. Boor nu het gat van 4mm aan de andere buitenste zijde van de strippen. 

Doe ook een 4mm boutje door dat gat en zet het goed vast. Nu maak je een merk teken (met twee zaagsneden in V vorm) op de zijkant van de beide strippen zodat de strippen altijd goed op elkaar komen zodat onder en boven. niet verwisseld worden. Nu kunnen de ander gaten geboord worden.

Nu zijn en twee strippen met de gaten 4-3-2-4-4 mm. Haal de strippen van elkaar en boor in de onderste strip het  2mm gat op naar 4mm. Deze strip wordt de onderste vaste strip met 2 draadeinden van 75mm lang er aan met borgmoeren vast gezet.

Zie verder het Wordbestand dat je kunt downloaden.

Download wordbestand (doc) hier