Zelfbouw wielframepers

Hoe maak je een wielframepers?
Door Harry Postma

Van een platte strip ijzer 17 mm x 3,5 mm maakt men twee strippen volgens tekening. Als de strippen klaar zijn zonder gaten geboord te hebben doe je het volgende. Op één strip tekenen we de te boren gaten af te weten de gaten van 4-2-4 mm. Doe dit heel zuiver en center de te boren gaten met een centerpunt. Leg de twee strippen zuiver op elkaar en klem ze vast in een boorklem. Boor dan een eerste gat van 4mm aan één van de buitenste zijde door de twee strippen.

Houd de strippen op elkaar en schroef ze aan elkaar met een boutje van 4 mm. Boor nu het gat van 4 mm aan de andere buitenste zijde van de strippen. Doe ook een 4 mm boutje door dat gat en zet het goed vast. Nu maak je een merkteken (met twee zaagsneden in V vorm) op de zijkant van de beide strippen, zodat de strippen altijd goed op elkaar komen opdat onder en boven niet verwisseld worden. Nu kunnen de ander gaten geboord worden.
Boor nu het middelste gat van 2 mm door de bovenste plaat heen en alleen een boorpunt van 2 mm in de onderliggende strip. Zie de tekening.

Tip: de gaten worden mooi rond als je steeds opboort tot de juiste mm maat. 
Nu is het een kwestie van in elkaar zetten. Zie de bij behorende foto’s.  

Let op! Gebruik de tekening niet als Mal, want er kunnen afwijkingen in zitten. 
De aan gegeven maten in de tekening zijn juist. De wielframe pers is gemaakt van een: Intentions stalen steun voor gordijn rails, 150 mm lang.

Benodigdheden:
Moeren  M4   4x
Bouten  M4 x 50mm  2x.

Waarschuwing! Deze wielframe pers is bedoeld om de metalen wielframes van bijvoorbeeld de NS1200 lok van Fleischman een klein beetje uit elkaar te persen. Veel van deze frames zijn naar binnen gebogen (fabrieksmatig probleem). De pers altijd gebruiken in combinatie met het onderstel, zodat je niet ver uit elkaar perst.
Zodra het draaiframe licht vast gaat zitten, stoppen met persen (gevaar voor breuk als je te ver gaat). Het nut van uitpersen is, dat er ongeveer een halve mm meer ruimte komt. Het motorronsel wil nog wel eens tegen het frame aan lopen, doordat er te weinig ruimte is.

Het is belangrijk om de maat zuiver aan te houden en de boor volgorde aan te houden. De boorgaten zuiver in lijn houden. Een afwijking van  een 0,1 mm geeft al problemen met het schuiven van de strippen naar elkaar toe.
Je kunt de maten van de strip aanpassen, maar het is handig om een strip ijzer te kopen van  1000 mm x 20 mm x 4 mm.

Zorg dat de hartlijn in het midden loopt van de striplengte bij een aangepaste strip maat.

Download deze pagina als PDF.

Veel succes!