Zelfbouw poelietrekker

Hoe maak je een poelietrekker?
Door Harry Postma

Van een platte strip ijzer van 18 mm x 3,5 mm maak je een strip (zie tekening). Lang 65 mm, breed 18 mm, dik 3,5 mm. Deze strip is gemaakt van een ”Intentions stalen steun voor gordijn rails 150 mm lang”.
Op de strip tekenen we de te boren gaten af volgens de tekening. Doe dit heel zuiver en center de te boren gaten met een centerpunt. Boor nu de elf gaten van 4 mm en boor het middelste gat op naar 6,5 mm tot 7 mm.
Nu zal er rond de moerbus van de inslagmoer ietsje ruimte zijn, maar dat is belangrijk voor het insolderen van de inslagmoer op de strip (betere hechting).

Maak nu eerst de gleuven in de strip door de vijf gaten aan beide kanten open te vijlen. Aan de buitenkant van de strip kun je een stukje metaal laten staan, zodat de gleuf gesloten wordt en de trekbouten er aan de zijkanten niet uit vallen. Je kan het ook zonder kantborg doen, gewoon de gleuf uitzagen en later ijzerdraad aan de zijkant solderen als borg. Zorg dat de gleuf goed haaks wordt, zodat de trekbouten mooi in lijn komen. Als je de golven van de boorgaten vlak vijlt zal de gleuf precies goed zijn en wordt het een goede poelietrekker. 

Nu pakken we de inslagmoer en zagen of vijlen de punten eraf. Plaats de inslagmoer in het 7 mm gat zodat de ringkant helemaal vlak tegen de strip aan ligt. De inslagmoer moet zuiver haaks in de strip zitten ander loopt de draaispindel scheef naar beneden bij het uitdraaien en komt dan uit het midden. 
Soldeer de moer nu vast met een grote soldeerbout. Dat kan ook met hete lucht pistool (dat gaat snel en goed maar je moet brandbare spullen uit de weg leggen en zeker je vingers niet bij de hete luchtstroom brengen). 

Maak nu de twee voetjes voor de trekbouten volgens tekening. De voetjes kunnen gemaakt worden van klein hoekijzer. De draaispindel wordt gemaakt van M5  draadeind en moet een gat van 2 mm in het midden hebben. Om dat te doen hebben we een hulpijzer nodig (zie tekening). Verder heb je een zuiver haaks blokje nodig met een 5 mm boorgat om het draadeind haaks in de boorklem te zetten.

Hulpijzer maken: stukje strip van minimaal 4 mm dik. Boor een gat van 2 mm door de strip, boor daarna een 5 mm gat tot halverwege de stripdikte, boor een paar gaatjes in de strip om het vast te zetten op het blokje hout. Doe het draadeind door het blokje hout in de boorklem en laat het 2 mm boven het blokje uitsteken (het blokje zorgt ervoor dat het draadeind haaks onder de boormachine komt). Zet het hulpijzer met 5 mm gat over het stukje draadeind en schroef het hulpijzer vast op het blokje. Nu kan het gat in de spindel geboord worden. 
Nu is het een kwestie van in elkaar zetten.

Let op! Gebruik de tekening niet als Mal, want er kunnen afwijkingen in zitten. 
Ook kun je de maten van de strip aanpassen, maar het is handig om een strip ijzer te kopen van 1000 mm x 20 mm x 4 mm.
Zorg dat de hartlijn in het midden loopt van de striplengte bij aangepaste stripmaat.

Benodigdheden:
Strip ijzer
Hoekijzer
Messing spijker 1,8 mm
Draadeind M5 x 55 mm
Inslagmoer M5
Bouten M4 x 40mm verzonken kop 2x
M4 borgmoeren  4x, M4 moeren 2x, M5 moeren 1x, M5 veerring 1x
Stukje glad dun schildersafplaktape om spijker te verdikken 2 mm.

Veel succes!

Download deze pagina als PDF.