De bouw van mijn brandweerauto

De bouw van mijn brandweerauto’s zijn niet onopgemerkt gebleven. De brandweer Groningen heeft mij uitgenodigd om mijn modellen bij hun te komen laten zien.

Ondertussen had ik al weer ideeën voor een volgend project. Graag zou ik mijn brandweer nog aanvullen met een HV (hulpverleningsauto) met kraan en een duikauto.
Met deze laatste was ik al van start gegaan.

brandweer

flipper

De led’s zijn al gemonteerd, 4x in flitsbalk , 2x wit en 1x geel per koplamp, op de spiegels 1x geel , en 2x flitser op de gril. Motor, accu en decoder moeten nog worden geplaatst.
Daarnaast was ik al gegevens aan het verzamelen van de HV. Deze zou niet van Groningen worden i.v.m. zijn oude striping maar de HV van Delfzijl zag er wel goed uit.

delfzijl"/

Toen ik dus die uitnodiging kreeg mijn fototoestel meegenomen natuurlijk. Samen met Fokko van Calker bekend van de decals en mooie modellen die hij bouwt. Er was veel bewondering voor onze auto’s en diverse mensen liepen af en aan naar de werkplaats waarin wij zaten. Voor mijn duikauto kon ik nog even foto’s maken van het origineel. De HV van Delfzijl stond natuurlijk niet in de kazerne in Groningen. Helaas had de technische dienst geen tekeningen meer van de opbouw van de HV.
Deze was een aantal jaren geleden in Duitsland omgebouwd.

Wel mochten wij de 2 nieuwe hoogwerkers van de brandweer als één van de eersten bewonderen en fotograferen. Dit mits wij de foto’s nog niet zouden vrijgeven. Hiervan hebben wij natuurlijk dankbaar gebruik gemaakt.

hoogwerkers"/

Ook kregen wij een aanzicht tekening mee van de HW met enkele maten. De brandweer zou dit graag zien als ons volgende project. Natuurlijk leek ons dat wel wat maar alles moest dan ook zelf worden gemaakt en waarvan?

Die avond was ik op de club en vertelde ik zo van mijn bezoek. Die avond was ook Frits Westers op bezoek (bekend van Beneluxrail ) met zijn zelf ontworpen 3D kappen van Nederlandse treinen.
Toen ik hem vroeg of hij voor mij ook een opbouw van een brandweerauto kon maken was zijn reactie “simpel,rechthoekig bakkie zo klaar”.
Ik ben vervolgens op Google gaan zoeken naar het Duitse bedrijf dat de HV van Delfzijl had omgebouwd. Wonder boven wonder had ik die snel gevonden. Die zondag op mijn beste Duits een mail gestuurd naar het Duitse bedrijf. Maandag voor 12:00 uur kreeg ik een mail terug met de tekening en bewondering voor hobby. Deze tekening heb ik vervolgens omgebouwd op schaal en opgestuurd naar Frits Westers.

WO

Een paar uur later had ik al de eerste 3D tekening retour.

WO

Die week zijn nog enige mails heen en weer gegaan voor de details, waarna ik een file kreeg toegestuurd die kon worden geprint.

Bij het bedrijf VDM-kunststoffentechniek heb ik de opbouw laten printen en van het resultaat was ik behoorlijk verrast.

delfzijl
De kwaliteit en details die zichtbaar en voelbaar waren was enorm.

Nieuwsgierig hoe dit in zijn werk ging heb ik een proefversie van een 3D teken programma geïnstalleerd en ben ik e.e.a. gaan proberen. Met daarna nog een avond tips en trucs van Frits Westers ben ik begonnen aan de hoogwerkers van Groningen.
Volgens mij veel te moeilijk om mee te beginnen, maar op dat moment was dit de enige tekening voor handen. Met wat vallen en opstaan en wat mail wisseling met Frits had ik na 1,5 week toch een mooie tekening gereed. De opbouw en beweegbare stelpoten waren zover gereed.

hoogwerkers

Ook dit heb ik laten printen. Waarbij ik van VDM-kunststoffen deze foto’s al retour kreeg voordat ik het model in huis had.

hoogwerkers

hoogwerkers

Twee dagen later had ik het model in huis via de post.
Natuurlijk direct even gepast op het Wiking onderstel.

hoogwerkers"/

hoogwerkers"/

Het was een goed prototype. Er waren nog een paar dingen die gewijzigd moesten worden om het model perfect te maken. Deze heb ik direct weer verwerkt in de tekening en print gereed gemaakt.
Het echte printen moet nog even wachten. Eerst wil ik ook de opbouw nu gereed maken om een complete hoogwerker te krijgen. Alvast een voorproefje?
Hieronder de arm van de hoogwerker die ook uitschuifbaar is.

hoogwerkers

Zo nu weten jullie waar ik mee bezig ben en zal ik na deze update mijn tijd eerst weer besteden aan het bouwen.

Jan Hendriks